Timo Rauhala

Omassa työssäni valmentajana olen aina uskonut enemmän oppimiseen kuin opettamiseen. Huomaan, että toimin samalla tavalla myös yritysasiakkaiden kanssa. En usko, että pystyn antamaan valmiita vastauksia kenellekään, mutta samalla uskon, että huippu-urheilun maailmalla on paljon annettavaa yritysmaailmaan.

Tässä yhteenvetoa erään asiakasyrityksen hmyyjien kanssa käydystä keskustelusta. Näihin asioihin minä uskon menestyksen tiellä. Ole hyvä. Pysähdy ja pohdi miten sovellat näitä omassa työssäsi.

  1. Luottamus. Valmentajan ja urheilijan välillä täytyy olla 100% luottamus, jotta pääsemme menestyksen maailmaan. Saman lailla teidän myyjien tärkein asia on saada asiakkaan luottamus, jonka jälkeen varsinainen kaupanteko on jouhevaa.
  2. Toisen ihmisen lukeminen. Te kerroitte, että toisen ihmisen ymmärtämiseen menee noin 10-20 sekuntia. Olette hyviä ammatissanne. Tuota taitoa tarvitsette jatkossakin.
  3. Oman itsen tunteminen. Tätä kautta opimme tuntemaan toiset vielä paremmin ja opimme arvostamaan itseämme ja saamme vahvuutemme entistä paremmin käyttöön.
  4. Rohkeus. Halusin korostaa tätä ja keskustelimme aiheesta paljon. Kerroin teille paineiden ja pelkäämisen erosta. Tekemisen rohkeus on se asia, joka vie meitä eteenpäin uralla.
  5. Nöyryys. Tämä aihe puhutti meitä monelta kantilta. Nöyryys on sitä, että kunnioittaa tehtävän vaatimuksia ja ymmärtää sen, ettei koskaan tule valmiiksi. Kun ihminen tajuaa, ettei tajua oikein mitään tai kun tietää, ettei tiedä mitään, niin silloin voi nöyrästi heittäytyä haastaviin tehtäviin.
  6. Roolit. Meillä kaikilla on elämässä useita rooleja. Myyjän ja perheen isän rooli on erilainen. Baari rooli poikkeaa jostain muusta. Aina kannattaa kuitenkin olla oma itsensä, mutta usein tällainen rooli voi auttaa jaksamaan huomattavasti paremmin.
  7. Tuloksen merkitys. Ainoa kuva, jonka teille näytin, liittyi tuloksen merkitykseen. Me huippu-urheilussa emme liiku tulos edellä. Keskitymme prosessiin ja annamme tulosten syntyä. Näin pystymme elämään hetkessä ja pidämme stressi tasot hallussa.
  8. Älä selitä. Jari toi keskusteluun tämän haastavan aiheen. Kaikki selittävät koko ajan, vaikka siitä selittelystä ei ole juurikaan hyötyä. Kerroin teille Kaurismäen elokuvista, joissa kukaan ei koskaan selitä mitään. Tämä on aihe, jota kannattaa seurata omassa toiminnassa. Kannattaa olla tietoinen, jos selittämistä on liikaa elämässä.
  9. Energia. Puhuimme paljon liikunnasta, ravinnosta, palautumisesta, rentoutumisesta ja taiteesta. Nuo kaikki tuovat energiaa elämään ja itse kunkin on hyvä löytää luontaisimmat keinot energian saamiseen.